.

Monday, August 1, 2011

Update Blog Menggunakan Blackberry

Here we go!

Setting pada blogspot dulu :
Pergi pada Posting Options
Pada Email Posting Address : gantikan perkataan secretword tu..tukar lah korang nak guna perkataan ape. * address ini akan diguna kan utk korang post/publish entry korang dari Blackberry.

Pilih Publish emails immediately
Then SAVE

Then pada pergi pada Blackberry korang utk SETTING EMAIL

SETUP > EMAIL ACCOUNTS > INTERNET MAIL ACCOUNT > SETUP EMAIL ACCOUNT
Akan keluar list Yahoo..Gmail..AOL, Windows live..& Other..
Pilih salah satu acc email ape yang korang nak guna – mcm aku guna @gmail.com
Masukkan email address, & password email korang mcm biasa, cth kalau guna yahoo, korang masukkan username & password yang sama, mcm korang enter email korang.
Kalau korang pilih mcm aku tu, just ikut je flow dia.
Bila dah habis setup email acc, pergi balik pada home & korang akan nampak icon baru, cth : aiebest@gmail.com, kalau korang setup yahoo..dia keluar yahoo lah..
Then masuk pada aiebest@gmail.com, korang akan received activation server.
Dah boleh lah nak cuba post entry korang dari Blackberry :)

Cara-cara dia, pergi pada aiebest@gmail.com tu, then tekan pilih Compose Email
Pada 'To' : korang letak kan email posting address yang korang setup mula2 tadi kat blogspot setting email&mobile tu
Pada 'Subject' : Korang letak tajuk entry korang.. then tulis lah entry korang mcm biasa kat tempat kosong kat bawah subject tu.
Nak insert gambar, pergi options pilih attach. Nak post, tekan SEND, siap!
Selamat mencuba!

☑ ρѻѡεƦәԀ by asteroid from my BlackBerry® smartphone

1 comment:

Sharih Yaakob said...

ermmm...mudah je ye guna BB...

Post a Comment